Hässleberga gästgivargård

Kvalitetshästar för avel & sport

Scientia (36)

Scientia (36)

*** Selektionssto

E. Tailormade Temptation 95355
(e. Tuschinski 1213 u. Nora)
U. Sigma (36) 28751
(e. Sandro Hit u. Savoia (36) 24849)

Diplom som 3-åring med poängen 9 8 7,5 9 8 8-49,5.

Fri med avseende på WFFS

Avkommor

  • Vaccin f. 2016 24 april e. Veneno
  • Taktil f. 2017 26 april e. Totilas
  • Sensibel f. 2018 29 maj e. Springbank VH
  • Elektron f. 2019 28 maj † 2020 e. Escamillo 9444

Med facit i hand

Scientia är Tomahawks o Stigmas helsyster. Hon är en dam med mycket nerv, så jag försöker att ta det i beaktande när jag väljer hingst till henne. Hon är oerhört vacker o har lite kvickare gång än både Tomahawk, som ju är riktigt långsam o Stigma som ligger emellan. Alla tre gångarterna är bra på henne, så egentligen är där inte jättemycket som jag vill ändra på, utan försöka bibehålla modell, gång o få ett stabilare psyke.

Första partner var Veneno, då jag var ute efter Vitalis-blodet. Dessutom är det spännande med Diamond Hit där bakom. Typmässigt är han en köttbulle, men det bekymrat mig inte att skit avseende Scientia. Veneno har en massa gummi i traven, kort skritt o ganska bra galopp. Vaccin är stor, ädel, har tre ganska bra gångarter och är känslig mentalt. Tyvärr fick vi ta bort honom nu i höstas, han hade problem han inte kunde leva med.

Nästa partner blev Totilas, jag tänkte psyke o jag tänkte elasticitet. Ut kom Taktil med en megabläs, ädel o vacker som en dag med fin skritt, luftig trav som kunnat vara lite starkare bakifrån (ganska vanligt på Totilas avkommor) o lysande galopp. Han blir stor o är superkänslig men snäll.

Jaha, då kör vi Springbank II, hingsten med psyket OCH gången! Har jag otur blir den långsam, men jag tror inte det, jag tror helt enkelt att det kommer att bli skitbra!

– Det BLEV skitbra! Sensibel är döpt till Sensibel, då jag misstänkte att han kunde göra skäl för sitt namn, men icke sade Nicke. Han är gudagod mentalt, kanske inte vackrast av alla föl jag fått, men med tre riktigt fina gångarter, där galoppen tog längst tid på sig att mogna. Han är stark i sitt påskjut och har mycket elasticitet. Hade man fått önska något hade det varit ännu lite mer knän, men han är absolut inte rakbent.

Nu är Scientia dräktig med den för mig mest intressante Escolar-sonen, nämligen Escamillo. Han är vacker med elastiska uttrycksfulla o balanserade gångarter och verkar ha en fin ridbarhet. På mödernet finns Rohdiamant, vilket inte gör ont någonstans. (2019)